Alam Kucing

Berkongsi Kaedah Penjagaan Kucing.

Tempoh Mengawan Kucing Betina

Ditulis oleh feliscatus pada Thursday, February 12, 2009

Kebanyakan kucing betina akan mencapai tahap matang pada umur 6 bulan dan berulang setiap 2 minggu sekali sehinggalah mereka bunting. Kitar ini bermula dengan proestrus yang berlangsung antara 2-3 hari. Pada peringkat ini, kucing akan betina akan menunjukkan bahawa mereka sedia mengawan tetapi masih tidak membenarkan kucing jantan mendekatinya.

Tidak duduk diam, suara yang meninggi, geselan muka dan berguling-guling adalah antara tanda kecil peningkatan seksual kucing betina.

Setelah itu kucing betina akan mengalami tempoh estrus. Perlakuan sepertimana tempoh proestrus akan lebih menonjol dan pada peringkat ini kucing betina akan membenarkan kucing jantan mendekatinya. Jika tiada kucing jantan dan tiada sesi mengawan, estrus akan berlangsung sehingga 10-14 hari. Kemudiannya kucing betina akan berehat selama 2-3 minggu, sebelum kitar ini bermula sekali lagi.

Tempoh estrus yang berulang ini boleh memberikan tekanan kepada pemilik kucing kerana tidak ada apa-apa yang boleh dilakukan untuk menghentikan atau menenangkan kelakuan kucing betina pada ketika ini. Ia juga turut memberikan tekanan kepada kucing itu sendiri kerana mereka tidak dapat mengawal keinginan untuk mencari pasangan pada tempoh ini.

Kadangkala selera makan akan berkurang dan tidurnya terganggu ketika tempoh estrus. Semasa kucing betina dalam estrus, mereka tidak mengeluarkan darah (haid) sepertimana anjing tetapi akan mengalami perubahan terhadap tingkahlaku mereka. Perubahan yang biasa berlaku adalah:
  • Suara semakin meninggi

  • Berguling-guling dan berteriak

  • Meniarap di atas perutnya sambil bahagian belakang dianggkat tinggi

  • Kelakuan lebih mesra dan manja berbanding biasa

  • Sentiasa mencari jalan untuk keluar rumah

  • Kencing di luar kotak najis, biasanya pada permukaan menegak

Tempoh metestrus akan berlaku sehari selepas estrus. Pada tempoh ini, kucing betina akan menjauhi kucing jantan dan menghalaunya secara agresif. Kucing akan mengandung jika persenyawaan berlaku semasa proses mengawan.

Tempoh anestrus adalah tempoh terakhir dalam kitar estrous ini dan merupakan tempoh yang diam atau bertenang.

Kiriman Berkaitan:



Widget by Hoctro | Jack Book
  1. 16 comments: Responses to “ Tempoh Mengawan Kucing Betina ”

  2. By miera on Saturday, April 25, 2009

    hai.. recently i had a problem wif my female kitten, sblm ni my male kitten xda masalah mcm ni.die skrg manja smcm dan asyik mengiau n asik tonggeng2 my mom said maybe die cacing sbb die geli.tp sy takut pulak kalau die x cacing n sy bg die mkn ubat cacing ada side effect ke?

    plz reply my question...

  3. By feliscatus on Saturday, April 25, 2009

    hi miera,

    Saya rasa kucing awk bukannya masalah cacing tapi sedang berada dalam tempoh mengawan, seperti dalam topik ni.

    Tanda-tanda kucing yg mengalami masalah cacing adalah bertentangan dgn apa yg ditonjolkan oleh kucing awk.

    Bacaan lanjut di sini.

    Mengenai soalan, sebenarnya semua ubat ada side effect, pastikan dosnya betul dan jika kucing tu mengandung better confirm kan dulu dgn vet.

  4. By miera on Sunday, April 26, 2009

    hi,thanks 4 the reply but before u reply my question i already make an experimen by given my female kitten to my male cat.after they mating the kitten act like normal for a few minutes but after that die tonggeng2 blk.so here my 2nd question, does the simptom shows above will be repeat for a few days??

  5. By feliscatus on Sunday, April 26, 2009

    Haha, yes...normally for a week..a few times a day :D

  6. By anjut on Thursday, May 14, 2009

    bila musim mengawan tu tamat? geli la tgk kucing ni bergesel2..mcm kucing miang...

  7. By feliscatus on Thursday, May 14, 2009

    anjut, kalau dia tak dapat kapel, paling lama 2 minggu. benda ni akan berulang lagi. elok spay kan aje, tak pyh nak pening kepala.

  8. By replica handbags on Wednesday, July 07, 2010

    As the most popular luxury goodsreplica Dior, designer handbags replica Dolce & Gabbanahave made thousands movado watchesof fashion lovers crazy, especially the young ladies who make replica orisevery effort to make themselvesreplica Gucci more fashionable and sophisticated.

    Together with designer handbags, replica Fendifashion shoes, sunglasses,Montblanc watches watches and luxury accessories also replica Guccienjoy the popularity.replica Concord Why designer bags are so dazzling? Would you like toTag Heuer watches spend a huge amount of dollars to purchase one?


    The answer is absolutely yes.replica Fendi A designer handbag is very versatile Louis Vuitton watchesand is a symbol of your taste and personality. replica Dolce & GabbanaIf you have the ability to choose the rightreplica Hublot style from thousands of designer bags inreplica Jimmy Choothe market to fit your needs and occasions, replica Jp Todsyou will be quite of the Rolex watchesordinary people and enjoy the great U-boat watchesfeeling they couldn’t imagine.

  9. By Anonymous on Saturday, October 30, 2010

    hye,sy ni sebenarnye kurang pasti.sy ada kucing betina... Bela dr kecik.. So,few day bef0re,dia tlebih manje...sebln lepas,i start la bc mcm mane nk tau kucing nk mate dgn mcm nk mating kan cat ni.so,semlm sy pun pi crik service mating tok my cat.. however, jd masalah.asek gado la plak.. My cat smpi tkencing2 n tberak..jd risau plak..i nk mate kan dia based on tanda2 yg diberi.. I usap2 dia,dia t0nggek n mghala b0nt0t dia yg bucuk 2 kt i.dok gesel... Asek miau2... Dan bulu dia cm gugur.byk lak 2..isk..mcm mane yerk.. Btol ke ni ms yg sesuai nk mate my cat..? Pening.t0l0ng..

  10. By Anonymous on Saturday, March 05, 2011

    saya pening dan gelisah bila kucing betina saya keluar darah yang agak bnyak dr alat kelamin dia..please help me!!

  11. By Liliey adnan on Saturday, March 05, 2011

    Seelok-eloknya umur berapa yang sesuai bagi 4 kucing betina untuk bagi kapel ngan kucing jantan???sebab kucing i bru umur 4 bulan tp da nk start mengawan..

  12. By Anonymous on Sunday, June 19, 2011

    hai..sya nk tanye, mcm mne nk taw klo kucing tu bunting atau tdak..di rumah, sy ade sekor kucing jantan & betina.. umur mereka lbih kurang 10 bln dan sdah lme tgal brsama tetapi blum penah mndptkn pengesahan dr vet yg kucing betinanya bunting walaupun dah byk kali sy nmpak mereka mengawan..baru2 ni, kucing betina sya muntah beberapa kali..jadi sya nk taw klo adakah muntah ni slah satu tanda kucing bubting atau dia tdak sihat?? yg peliknye, kucing betina sya x plak lemah atau buat ape2 luar dr kebiasaannya..harap dpt membantu..thanx

  13. By Anonymous on Tuesday, October 04, 2011

    kucing betina saye da nak masuk umur 7 bulan..the problem is..bulu kucing saye byk gugur..kalau rabbit, bulu gugur tu tandenye nk beranak..kucing saye ni xpernah pon mengawan ngn kucing jantan..so saye tau la die ni xngndung...kucing saye ade masalah ke??please help me!!

  14. By Shojunya Nobiyata's Bio on Sunday, March 11, 2012

    hai..saya ad sekor kucing siam yg umrnye nak masuk 7 bln...fizikal dia kecil dan masih mcm kitten, main lari2, manje. tapi baru2 ni ade kucing jantan dah mengawan dgn dia. saya risau sgt sbb dia msih kecil dan saya tak dpt mmbyngkan kalau dia mengandung..macam mana pulak kesihatan dia kalau mengandung waktu umur dia baru nak masuk 7 bulan dan fizikal dia yang kecik..lagi satu lepas dia mengawan tu dia mengeluarkan bunyi macam tangah sakit and dia tak bagi saya nak angkat dan belai dia..kenapa yer??

  15. By Yuzairie Yusoff on Wednesday, November 14, 2012

    Peeehhhhh....mmg tertekan ak skrg Ne...da 2 hari si kucing2 Ne buat ak xtdo Lena....memekak je...siot tol...bru ak tau btpe seksay jg kucing betina.

  16. By maizatul mokhtar on Thursday, July 11, 2013

    Macam mana nak kahwinkan kucing yg dua dua dara

  17. By Anonymous on Saturday, January 04, 2014

    nak spay..mmg xdela nak buat..kesian..beh je kawal populasi kucing, tapi nk spay..cian..so skrg luna sy da gedik2..

Berkongsi tip dan kaedah penjagaan kucing kesayangan. Kesihatan, perilaku, baka, makanan dan apa sahaja yang berkaitan dengan si comel. Mengatasi masalah pembuangan najis, mencakar, kencing melalui cara terbaik.

-feliscatus @ AlamKucing.blogspot.com-

 Langgani suapan RSS