Alam Kucing

Berkongsi Kaedah Penjagaan Kucing.

Kucing Parsi

Ditulis oleh feliscatus pada Wednesday, October 29, 2008

Kucing Parsi, yang memiliki lapisan bulu panjang beralun dan muka penyek merupakan breed yang paling popular,mungkin juga yang paling mudah dikenali. Walaupun tidak ramai orang yang boleh menamakan beberapa baka kucing, namun hampir kebanyakan mereka akan dapat mengenali dan mengingati kucing Parsi.

Dikatakan bahawa kucing Parsi pada hari ini telah dibawa keluar oleh pelayar Eropah pada kurun ke-17 bersama-sama permata, sutera dan rempah ratus dari pedalaman negara Parsi. Kucing berbulu panjang yang lain datang dari Turki dan dikelaskan sebagai Angora. Dipandang sebagai barang mewah, mereka akhirnya menjadi status simbol elit bangsawan. Kucing ini dipanggil Parsi kerana asal-usul negara mereka namun rujukan hieroglafik terhadap baka ini ditemui seawal 1684 Sebelum Masihi menyebabkan ketidak tentuan terhadap kesahihan asal-usul mereka.

Kucing Parsi mempunyai susunan tulang yang padu, diseimbangi dengan sesuai dan mempunyai eksperisi muka yang manis dan bulat. Walaupun penampilan yang besar, kucing Parsi bergerak dengan ketangkasan yang tak terduga. Kucing ini juga mempunyai lapisan bulu yang panjang dan kelihatan tergantung pada badan yang tembam dan padat. Disokong oleh kaki yang pendek dan tebal. Matanya besar, bulat dan berjarak lebar dengan kepala yang bulat dan luas sementara telinga mereka kecil dan bulat. Ekor yang panjang selebar badan dan mengerbang melengkapkan gambaran fizikal kucing Parsi.

Lapisan bulu kucing Parsi yang cantik ini adalah panjang dan tebal. Bahagian kolar leher kelihatan besar, tebal dan merambu diantara kaki hadapan. Penjagaan rapi diperlukan dimana bulu mereka perlu disikat setiap hari dengan sikat besi untuk mengelakkan daripada kekusutan dan bebola rambut. Mandian juga diperlukan untuk memelihara kebersihan, kecantikan dan kesihatan bulu kucing. Komitmen dan masa diperlukan untuk menyikat bulu dan kebanyakan pemilik kucing Parsi berasa seronok dengan sessi menyikat kerana dapat meluangkan masa yang berkualiti dengan kucing mereka.

Kucing Parsi dapat menyesuaikan diri dengan baik terhadap persekitaran dalam rumah dan secara umumnya mereka agak pendiam, tenang dan selamba. Pesonaliti yang manis dan lembut dapat diserasikan dengan baik untuk kebanyakan rumah. Suara mereka yang perlahan dan bermelodi begitu menyenangkan. Mereka berkomunikasi dengan baik dan meluahkannya melalui mata dan ini menjadikan mereka peliharaan yang sangat sesuai untuk semua golongan umur.

Mereka juga sangat mengasihi dan menyayangi pemilik dan sentiasa responsif terhadapnya. Walaupun mereka selalunya tenang, kucing Parsi ini suka bermain-main dengan cara mereka sendiri. Parsi yang lembut ini sentiasa menjadi sumber ketenangan dan kesukaan manusia mejadikan mereka teman yang baik, rapat dan intim.

Kiriman Berkaitan:Widget by Hoctro | Jack Book
 1. 10 comments: Responses to “ Kucing Parsi ”

 2. By SMA AL-QURAN WADDIN on Monday, June 29, 2009

  Saya ingin tahu bagaimana menjaga kucing parsi seperti memberi suntikan . Berapakali dalam sebulan kita berikan suntikan kepada kucing parsi? suntikan apa namanya?

 3. By feliscatus on Friday, July 03, 2009

  salam, sori lambat reply..penjagaan kucing parsi sama mcm kucing biasa, cuma nk kena lebihkan menyikat, mandi lbh kurang 2 minggu seklai,

  berkenaan suntikan tu dipanggil vaksin, boleh lihat di sini (bhg komen)

 4. By farawahedah on Saturday, October 31, 2009

  salam...

  saya baru nak berjinak-jinak memelihara kucing

  kucing pertama saya jenis maine coon dan sekarang dah mencapai 6 bulan

  semalam saya ada beli lagi seekor anak kucing parsi yang berumur 2 bulan lebih

  saya tak faham nak jaga kucing kecil ni dia asyik berbunyi dan takmau kena kurung boleh beri sikit tip tak nak jaga anak kucing parsi ni tak...dan makanan apa yang sesuai untuk kucing

 5. By feliscatus on Saturday, October 31, 2009

  biasa berlaku bg anak kucing yg baru berpisah samada tekanan, sunyi atau masalah kesihatan. kucing mengambil masa lebh krg 2 minggu untuk membiasakan diri di tempat baru.

  awk perlu 'ambil alih' tugas ibunya, membelai, bercakap, bermain dsb utk menenangkannya.

  tak perlu risau melainkan dia bising sepanjang hari. itu mungkin tanda masalah kesihatan, dan biasanya diiringi dgn perubahan perilaku lain.

  tips nak jaga anak kucign, telah byk disentuh pada kiriman sblm ini. boleh tgk pada kategori perilaku. begitu juga dgn makanan. kucing parsi sama mcm kucing lain dr segi penjagaan cuma bulunya sahaja yg perluu diberi perhatian lebih skt.

 6. By replica handbags on Wednesday, July 07, 2010

  As the most popular luxury goodsreplica Dior, designer handbags replica Dolce & Gabbanahave made thousands movado watchesof fashion lovers crazy, especially the young ladies who make replica orisevery effort to make themselvesreplica Gucci more fashionable and sophisticated.

  Together with designer handbags, replica Fendifashion shoes, sunglasses,Montblanc watches watches and luxury accessories also replica Guccienjoy the popularity.replica Concord Why designer bags are so dazzling? Would you like toTag Heuer watches spend a huge amount of dollars to purchase one?


  The answer is absolutely yes.replica Fendi A designer handbag is very versatile Louis Vuitton watchesand is a symbol of your taste and personality. replica Dolce & GabbanaIf you have the ability to choose the rightreplica Hublot style from thousands of designer bags inreplica Jimmy Choothe market to fit your needs and occasions, replica Jp Todsyou will be quite of the Rolex watchesordinary people and enjoy the great U-boat watchesfeeling they couldn’t imagine.

 7. By tamanraudhah on Tuesday, October 25, 2011

  Beri Laluan
  Nilai 1g Morhabshi sama dengan 1g EMAS. Benarkah?

 8. By chenta izmi on Wednesday, March 07, 2012

  salam

  saya ada masalah bulu,
  kucing saya tak pandai nk membersihkn diri selepas buang air besar,,najisnya akan melekat pada ekor dan dibawah ekornya,,apa yg perlu saya buat?
  terima kasih

 9. By ringgo on Sunday, April 08, 2012

  Saya baru pelihara kucing parsi tp tiba2 selepas seminggu bulunya tecabut apa harus saya buat

 10. By kucing parsi on Thursday, October 25, 2012

  This comment has been removed by the author.

 11. By kucing parsi on Thursday, October 25, 2012

  chenta izmi

  masalah tahi melekat kat bulu tu memng biasa berlaku pada kucing parsi.Sebagai tuannya,, kita kena rajin tolong buangkan, atau nak senang, trim bulu kat montot tu..hihi

  hida
  www.kucingparsi.com

Berkongsi tip dan kaedah penjagaan kucing kesayangan. Kesihatan, perilaku, baka, makanan dan apa sahaja yang berkaitan dengan si comel. Mengatasi masalah pembuangan najis, mencakar, kencing melalui cara terbaik.

-feliscatus @ AlamKucing.blogspot.com-

 Langgani suapan RSS